Az online fizetés egy új szintje: SimplePay Instant Transzfer

A SimplePayt sokan ismerik, mint egy nagyon egyszerű és gyors fizetési lehetőséget az internetes vásárlások kapcsán. Eddig főként a bankkártyás fizetések során találkozhattunk vele, a 2020 március óta érvényben lévő azonnali átutalás lehetősége azonban újabb kapukat nyitott meg.

Miről is van szó pontosan?

Március óta a 10 millió forint alatti utalások 5 másodpercen belül teljesülnek, amennyiben magyar bankszámláról utalunk szintén magyar bankszámlára. Ez a tény felvetett némi igényt arra, hogy az utalásokat még gyorsabbá tegyük – nem magát a pénz mozgását, hanem az utalás folyamatát. Vagyis ne kelljen percekig pötyögni az adatokat a netbankban ahhoz, hogy pénzt tudjunk küldeni.

Biztosan Te is voltál már vele úgy, hogy halogattál egy-két utalást, mert nem volt kedved ehhez a macerához. Nos, a vásárlóid is így éreznek olykor, csak az a baj, hogy utalás híján a megrendelések elfelejtődnek, beragadnak. Ennél lényegesen jobb a bankkártyás fizetés lehetősége, ami kvázi rákényszerít az azonnali fizetésre, mert rögtön átvisz a SimplePay oldalára. Ha pedig az ember elmenti a kártyáját, már annak sem kell hozzá kéznél lennie.

De lehet ennél is egyszerűbben. Mondjuk egy QR-kód olvasással, vagy egy jóváhagyással. Ez valósul meg az instant transzfer segítségével.

Hogyan is működik ez?

Ha a kereskedő támogatja, akkor a vásárló az Instant transzfer fizetési módot választva átirányításra kerül a SimplePay felületére. Itt kiválaszthatja, milyen módon szeretné elindítani az átutalásos fizetést.
Az egyik megoldás a QR-kód, ami a szolgáltató által kialakított felületen jelenik meg, és a mobilbank appjával lehet beolvasni. A másik a mélyhivatkozás (deep link), vagyis automatikus átirányítás a megfelelő banki alkalmazásba, ahol csak jóvá kell hagyni a kifizetni kívánt összeget. Így nincs szükség arra, hogy kézzel írjunk be minden utalási adatot.

A biztonsági elemekkel megerősített QR-kódos megoldás egyelőre csak az OTP-nél elérhető, azonban 100%-ban garantálják a biztonságot, a szerződéskötés előtt ugyanis teljeskörűen ellenőrzik a partnercéget.

A mélyhivatkozás fizetési kérelemre alapoz, ahol előre meg van adva minden adat. A megfelelő banki app nyílik meg a felhasználó készülékén, ahol már ott lesz az utalási űrlap kitöltve, csak a jóváhagyás fog kelleni ahhoz, hogy a tranzakció sikeresen végbemenjen. Ez a lehetőség jelenleg csak az OTP Smartbank alkalmazásával működik.

A SimplePay felületéről lehetősége van a vásárlónak a saját netbankjába is átlépni, ahol a megszokott módon lehet elindítani a banki átutalást. Instant transzfer esetén használhatunk másodlagos azonosítót is, ez jelen esetben az utalas@otpmobil.com e-mail cím.
Másodlagos azonosító lehet mobilszám, e-mail, illetve adószám vagy adóazonosító jel is. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen a számlatulajdonosnak a saját bankján keresztül regisztrálnia kell a másodlagos azonosítóját. És hogy ez miért is jó nekünk? Nos, például azért, mert nem kell a bankszámlaszámunkat megadni, ha utalást várunk valakitől – azt ugyanis sokszor nem tudjuk fejből, míg a telefonszámunkat vagy az e-mail címünket például igen. Egyszerűbb és gyorsabb utalást teszünk ezzel lehetővé.

Kisebb kiadás, nagyobb bevétel

Az Instant transzfer hónapokon belül elérhető lesz az összes SimplePay ügyfélnek, így még egyszerűbbé tehetik a fizetést webáruházaikban. Aki nem szeretne várni, az külön is igényelheti ezt a SimplePay kapcsolattartóján keresztül.
Jó hír a SimplePay for WooCommerce bővítményt használóknak, hogy a hamarosan megjelenő 2.0 verzió már alapból támogatni fogja az Instant transzfer lehetőséget.
Próbáld ki a SimplePay for WooCommerce bővítményt egy hónapig ingyen!

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.