Mi fán terem a webes akadálymentesítés?

Ha valamiről azt mondják, hogy akadálymentes, rögtön az jut az emberek eszébe, hogy a fogyatékkal élők (pl. mozgáskorlátozottak, látássérültek, stb) számára segítség. Gondoltad volna, hogy te is beleeshetsz az “akadályozottak” csoportjába? Úgy, hogy nem tudok rólad semmit, biztos vagyok benne, hogy miközben böngészed az internetet, számtalanszor akadályozott felhasználónak számítasz, amit esetenként te is észlelsz.

Ki lehet akadályozott felhasználó?

Erre egy szó a válasz, bárki. Még akár te is. Gondolj csak bele, amikor egy rosszul felépített oldalt böngészel, vagy amikor megnyitsz a telefonodon egy nem mobilbarát weboldalt, ugyanúgy hátrányba kerülsz. Első esetben nehezen találod meg az információkat (rosszabb esetben megunod, és elhagyod az oldalt). A második esetben pedig a weboldal szétesik a kijelzőn, nehézkes a böngészés, lassítja a munkád.
Ugyanúgy akadályozott felhasználók lehetnek a gyerekek, vagy az idősek is, de természetesen nem szabad megfeledkeznünk a fogyatékkal élő emberek csoportjairól (hallás/látássérültek, mozgáskorlátozottak, stb) sem, ők a leggyakoribb elszenvedői egy nem akadálymentes weboldalnak.

Milyen az akadálymentes weboldal?

Egy biztos, nem a “vakbarát”, “akadálymentes változat” a megfelelő formátum. Ezek általában nagyon leegyszerűsített aloldalak, sok esetben kevesebb tartalommal.
Azt, hogy milyennek kellene lennie egy mindenki számára hozzáférhető honlapnak, a W3C által elkészített Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 tartalmazza.
A teljesség igénye nélkül, a következő kritériumoknak kell megfelelni:

  • Minden képnek legyen kitöltve az alt attribútuma (WordPress-ben ezt helyettesítő/alternatív szövegnek hívják);
  • A megjelenő videók legyenek feliratozva a siket felhasználók számára;
  • A megjelenő videókhoz legyen alternatív leírás, ami tartalmazza a videó teljes narrálását (így egy vak felhasználó is megérti a képi történéseket is);
  • Ahol csak lehet, használjuk a html szabványos elemeit (pl. címsorok, linkek, stb)
  • Legyen az oldal responsive, hogy minden eszközön jól jelenjen meg;

KeresőoptimalizálásVS akadálymentesség

Aki egy picit már otthon van a SEO (keresőoptimalizálás) világában, az egyre inkább figyel arra, hogy a weboldal responsive legyen (vagyis minden készüléken, legyen az telefon vagy pc jól jelenjen meg). Ennekaz oka nagyon egyszerű, a mobiltelefonról indított keresések esetén, csak az ennek a feltételnek megfelelő oldalakat jeleníti meg a Google, ezzel rákényszerítve a fejlesztőket erre a lépésre.
A vak felhasználók egy speciális szoftvert használnak a számítógéphez (képernyőolvasó), ami csak a szövegesen megjelenő információkat tudja értelmezni. A Google robotjai ugyan nem képernyőolvasót használnak az adatok feldolgozására, de ugyanezen elvek mentén működnek. Tehát ha optimalizáljuk a weboldalunkat a képernyőolvasók számára, akkor megkönnyítjük a keresők dolgát is.

Mekkora összegbe kerül nekem, hogy oldalamat akadálymentesítsem?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmibe. Ez sok mindentől függ, pl. az oldalad struktúrájától, komplexitásától. Ám ha végiggondolod, hogy hosszú távon ez mennyivel több elégedett látogatót hozhat, megtérül a befektetett energia.
Egy új weblap fejlesztésekor viszont lefaraghatod a költségeidet, hiszen ha a tervezés ideje alatt odafigyelsz az akadálymentesítési szabvány betartására, rengeteg időt és pénzt spórolsz.

Érdekel a téma, merre induljak tovább?

Több lehetőséged is van. Vagy elkezdesz utánaolvasni a témának, és elmélyedsz benne (számtalan, akár magyar nyelvű cikk is elérhető az interneten), vagy kerítesz egy akadálymentesítéssel foglalkozó szakembert, aki segít elindulni.
Amennyiben segítségre van szükséged, kérdésed van, keress meg bátran!

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.