Pár egyszerű webes adatbázis-kezelő

Őszintén megvallva, nem szeretem a PhpMyAdmin felületét. Rengeteget tud, de sok esetben ennek a nagy részére egyáltalán nincs szükségem.
A következőkben két nyílt forráskódú szoftvert mutatok be, amivel megkönnyíthetőek az adatbázis műveletek.

Az egyszerűbb script a phpMiniAdmin for MySQL néven fut. Egy darab php fájlból áll, amit bárhova telepíthetsz, A kapcsolódási adatok után az adatbázisaidat szépen el tudod érni, és természetesen működnek a MySql parancsok is. Van export/import funkció is, így akinek nem idegen a MySql nyelv használata, az szinte bármit megtud vele valósítani.
Nagyon élvezem a hordozhatóságát, nekem személy szerint felgyorsítja a munkáimat a különböző projektekben.
Mivel nyílt forráskódú a szoftver, ezért bárki hozzáírhat. Így tettem én is (volt benne egy akadálymentesítési hiba), amit a fejlesztő nagy örömmel fogadott.

Jött viszont a következő kérdés. Oracle Sql esetén ez a script sajnos már nem működik, hiszen csak egy platformhoz készült. Szükségem lett volna egy webes alapú adatbázis kezelőre, amivel tudok külső Oracle adatbázishoz kapcsolódni. Erre is van (php alapú) megoldás, Adminer néven fut. Számos adatbázis típust támogat, ebből következik viszont, hogy aki nem MySql elérésére szeretné használni, annak jó nagy szívás a Php bekonfigurálása. Viszont ha ez sikerül, onnantól kezdve szépen lehet kapcsolódni bármilyen távoli vagy lokális adatbázis szerverre, így ez nekem nagy segítség volt az Oracle Sql használatakor.
Természetesen ez is egy php fájlból áll, így ha nem a forráskódot szeretnénk módosítani, nem kell mást feltölteni.

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.