Sms küldés webes alkalmazásból

Egyik projektemben szükségem volt automatizált sms küldésre. Több szolgáltatót is végignéztem, végül egy teljesen ingyenes mellett tettem le a voksomat.

SeeMe

A Magyar piac egyik talán legnagyobb automatizált sms küldő szolgáltatója a SeeMe. Az oldaluk elég komolynak tűnik, többféleképpen lehet szolgáltatásukat weboldalba, egyéb alkalmazásba integrálni. Egy sms kampánynál, futárszolgálat reggeli értesítő üzenetnél teljesen megfelelő, nekem viszont egy kicsit több kellett. Sajnos (és ez nem a SeeMe hibája), bizonyos hálózatokba egy alapértelmezett számról tudják csak kiküldeni az sms-t, így nincs lehetősége a fogadó félnek válaszolni. Persze, bérelhet az ember egyéni számot, ám ennek a díjai nem olcsóak, egy éppen induló kis vállalkozás nem biztos, hogy erre szeretne még többet költeni.

Sms kapu

A másik magyar szolgáltatás az SMSKapu, ami teljesen más irányból közelíti meg az sms küldést. Ebben az esetben egy androidos készülékre van szükségünk, amire fel kell telepíteni egy a fejlesztő által elkészített alkalmazást. Ezen felül szerverünkre fel kell töltenünk egy webes felületet, amivel kezelhetjük az sms forgalmat, de akár beépíthetjük saját alkalmazásunkba is pl. a tömeges sms küldést. Az elv annyi, hogy a készülék kommunikál a szerverünkkel, amint van elküldendő sms, azt a készülék megkapja, és kiküldi a megadott címzettnek. Előnye, hogy mi vagyunk a feladója az üzenetnek, vagyis a válaszokat is mi kapjuk meg. A beérkező üzeneteket feldolgozhatjuk, az abból kiolvasott adatokat továbbíthatjuk a szerverünkre.
A szolgáltatás egyik legnagyobb hátránya a hiányos dokumentáció. A készítő javára legyen mondva, hogy több oktatóvideót is készített hozzá, amiben bemutatja a rendszer működését. Ám egy kicsit gyakorlottabb fejlesztőnek ez hosszabb időt vesz el, míg egy dokumentációból 5 perc alatt megtalálná a számára fontos tulajdonságokat.
Ami még tény, hogy a szolgáltatás nem ingyenes, jelenleg 2500 Ft a havidíja. Ez alapvetően nem túl sok, de azért hajtott a kíváncsiság, hogy még vajon milyen lehetőségeim vannak.

Android Sms Gateway

Nemzetközi vizekre evezve találtam egy az előbbivel szinte teljesen azonos alkalmazást, ami az Android Sms Gateway néven érhető el. A működése nagyon hasonló, itt is kell egy androidos alkalmazást telepíteni, és a kapott adatokat itt is továbbíthatjuk webes alkalmazásunknak. A szolgáltatás használata teljesen ingyenes, semmilyen előfizetési díjat nem kell fizetnünk, kizárólag hó végén az sms küldésből fakadó telefonszámlát.
Ami abszolút pozitív, hogy részletes dokumentáció érhető el hozzá, sok példakóddal. Beállíthatunk eseményeket, pl. mi történjen, ha kapunk egy sms-t telefonunkra. Van e-mailes értesítés, automatikus válasz küldés, de természetesen átadhatjuk egy webes feldolgozó fájlnak is az adatokat, ekkor a $_POST tömbből kiolvashatjuk az üzenethez tartozó összes információt.
Talán egyetlen hátránya van az alkalmazásnak, a webes részt nem mi hosztoljuk, így nem látunk bele annak működésébe. Ám a felépítéséből adódóan elég komolynak tűnik, sőt https kommunikációt használ, vagyis nagy esély van rá, hogy adataink biztonságban vannak.

Nem állítom, hogy a piac teljes palettáját bemutattam, viszont aki sms küldésre vetemedik, az ebből a három szolgáltatásból remélhetőleg ki tudja választani a neki legmegfelelőbbet.

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.