Tartalom meghangosítása az akadálymentesítés szolgálatában


– Kinek jó, ha egy online tartalmat meg lehet hallgatni?
– A vakoknak, mert ők máshogy nem tudják elolvasni…
Sokan ezt a választ adnák, pedig ez nem teljesen helytálló. A megfejtésért olvass tovább!

Hogy olvasnak digitális tartalmat a vakok?

A teljesen vak felhasználók egy külön szoftvert (képernyőolvasó) használnak a képernyőn megjelenő infók felolvastatására. Ezek a szoftverek számos beállítási lehetőséggel rendelkeznek, megadható a hangkarakter nyelve, sebessége, magassága, illetve a kimondandó speciális karakterek is. Épp ezért a vak felhasználóknak ugyan kitehetem a cikket mp3 (vagy bármilyen egyéb) hangzó formátumban, ám a képernyőolvasó úgyis felolvassa nekik a szöveget. Még ha el is indítják, nem biztos hogy végighallgatják. Nem a saját (már megszokott) beállításaikkal (tempó, hangmagasság, stb) hallják a szöveget, hanem az előre megadott beállításokhoz kell alkalmazkodniuk.

Kiknek segítség a szövegek meghallgathatósága?

Akiknek viszont nagy segítség lehet, az az olvasási nehézségekkel küzdő, illetve az aliglátó olvasók. Ők általában semmilyen felolvasó szoftvert nem használnak, egy hosszabb cikket inkább nem, vagy csak több részletben olvasnak el. Ezen felül bárkinek jól jöhet, aki valamiért nem szeretne sokat olvasni.

Megoldási lehetőségek

Cikk felolvasása

Van a Faék egyszerű megoldás, ha minden tartalmadat felolvasod a megjelenést követően. Előnye, hogy a hallgató emberi hangot hall, ezáltal személyesebbé válik a mondandód. Jobban kihangsúlyozhatod a mondanivalód, esetlegesen hozzáfűzhetsz apróbb megjegyzéseket. A gond akkor van, ha a tartalmad frissíted, vagy valamilyen oknál fogva elmarad ennek elkészítése.
Ezt a megoldást hosszútávon senkinek sem ajánlom, amint csökken a lelkesedés, szinte biztos vagyok benne, hogy le fogsz vele állni.

Felolvastatás automatizálva

Szerencsére van erre egy sokkal jobb módszer, amivel az egész folyamatot automatizálhatod. Jelen cikkben egy WordPress bővítményt mutatok be, de a megoldást bármilyen más weboldalba be lehet építeni.
A ResponsiveVoice Text To Speech bővítmény pont ezt tudja. Egy shortkód kirakásával megjelenítheted a “meghallgatom” gombot, amire rákattintva a bejegyzés teljes szövege felolvasásra kerül. Sok más nyelv között ott van a magyar is. A kiegészítő egy felhőalapú megoldást használ, vagyis elküldi a felolvasandó szöveget, amit visszakap lejátszható formátumban.
A kiegészítő kicsit fapados, elég lassan olvas, és ezt sajnos nem is lehet szabályozni a beállításokban. A plugin kódjában átírható, de a tartalom meghallgatására az alap beállítások is megfelelőek.
Semmi nem kötelez ennek használatára, ám ha megteszed, egy újabb lépést tettél az oldalad akadálymentesebb használatáért.

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.