SimplePay bankkártyás fizetés bevezetése WooCommerce webshopba


A webshop tulajdonosok legnagyobb álma, hogy akkor is jöjjenek a rendelések, amikor épp valami egész mással foglalkoznak. Erre az online tér kiválóan alkalmas. A megvalósításhoz viszont elengedhetetlen, hogy a rendelési folyamat a lehető legtovább zökkenőmentesen, emberi beavatkozás nélkül végbe mehessen. Ha könnyebbé tennéd a beérkező rendelések kezelését, az egyik első lépés, hogy leegyszerüsítsd azok kifizetését.

Miért jó a bankkártyás fizetés?

A bankkártyás fizetés mindkét félnek jó. A vásárló pár perc alatt elvégezheti a fizetést. Sokkal nehezebben zökken ki a folyamatból, mintha a megrendelést követően be kellene lépni a netbankjába, és elindítani egy utalást. Online termék értékesítése esetén a megvásárolt terméket a fizetés után azonnal megkaphatja.
A webáruház tulajdonosának is nagy segítség a bankkártyás fizetés bevezetése. Ekkor nem kell összepárosítania a beérkezett utalásokat a hozzájuk tartozó rendeléssel, ezt a rendszer automatikusan megteszi.

Sikeres fizetés esetén lehetőség van különböző folyamatok elindítására (pl. automata email a logisztikának, automata számla kiállítás, stb), ezáltal még gördülékenyebbé válik a rendelések kezelése.

A bankkártyás fizetés veszélyei

Alapvető tévhit, hogy a bankkártyás fizetés veszélyesebb lenne, mint bármilyen más fizetési mód. Amennyiben ellopják a kártyánkat, a rajta lévő adatok felhasználásával természetesen fizetést indíthatnak bármelyik kereskedőnél. Ám ennek visszakövethető nyoma van. A bankok ezeket a visszaéléseket igyekeznek kiszűrni, de amennyiben ez nem sikerül, a folyamat még egy jó ideig visszafordítható.
Ha mi rendelünk valamit, ám szeretnénk elállni a vásárlástól, a kereskedő visszautalhatja a bankkártyánkra a levont összeget. Ez is történhet automatizálva, akár a kereskedő beavatkozása nélkül is.

Mi az a SimplePay?

A SimplePay ma az egyik legismertebb online bankkártyás fizetési rendszer hazánkban. Az OTP Mobil Kft. által fejlesztett és működtetett SimplePay online bankkártyás fizetési rendszer gördülékeny csatlakozást és kulcsrakész, sokoldalú platformot kínál.

A SimplePay tulajdonságai

A SimplePay fióknak köszönhetően ha regisztrálunk, és elmentjük kártyánk adatait, a következő vásárlásnál már nem kell megadnunk.
Ha okostelefonunkon használjuk a Simple alkalmazást (pl. parkolójegy, vagy mozijegy vásárlásához), a felületen megjelenő qr kód bemutatását követően a fizetést indíthatjuk akár az alkalmazásból is.
A fizetés háromféle devizanemben történhet, így nemcsak forint alapú értékesítés lehet webáruházunkban. Jelenleg a forint, Euro és az amerikai dollár érhető el. A több devizanem támogatása mellett a felület nyelve is változtatható, akár a vásárló nyelvének megfelelően.
A SimplePay használata esetén lehetőség van a tranzakciók kezelésére. A szerződéshez biztosított adminisztrációs felületen láthatóak a be és kimenő tranzakciók, elindíthatóak a visszatérítések is.

Bankkártyás fizetés bevezetésének lépései

Ha WooCommerce alapú webshopunk van, elég egyszerű dolgunk lesz az online fizetés bevezetésére. Az interneten számos megoldás elérhető, ám én most csak egyet emelek ki.

Szerződés kötés folyamata


Kereskedőként a szerződés kötés előtt egy egyszeri csatlakozási díjat kell befizetnünk a SimplePay számára. Ezt követően lehet szerződni velük, ami akár 1-2 hétig is eltarthat. Ekkor ugyanis átnézik a cégünk adatait, illetve túl kell esnünk egy technikai ellenőrzésen is. Ami jó hír, hogy ezt követően semmi egyéb teendőnk nincsen.

A SimplePay minden beérkező tranzakcióból levonja a saját jutalékát, a fennmaradó összeget a tranzakciót követő héten utalják ki számunkra. A jutalékokhoz tartozó kondíciós lista az alábbi linken érhető el: SimplePay kondíciós lista

Amennyiben a SimplePay rendszere mellett tettük le a voksunkat, töltsük ki az alábbi online szerződést. Amint mindent jóváhagytak, online alá is írhatjuk, és léphetünk a következő lépésre.

Fontos: Ha WooCommerce webshopunk van, javasolt a “Bitron” típust választani.

Mit tud a SimplePay for WooCommerce bővítmény?

Az általunk fejlesztett bővítmény összeköttetést biztosít a WooCommerce webáruház és a SimplePay rendszere között. Amikor a vásárló elindít egy rendelést, a bővítményünk átadja a SimplePay rendszerének a termékadatokat, illetve a rendelés összegét, és átirányítja a vásárlót a SimplePay felületére. A fizetés végeztével fogadja a banktól érkező válasz üzeneteket, ha minden sikeresen végbement, módosítja a WooCommerce-ben lévő rendelés státuszát.

A telepítés nem igényel mély szaktudást. Nem tart tovább öt percnél, és amennyiben van élő szerződésünk a Simple-lel, akkor a beüzemelése se sok idő. Ezt bizonyítva, egyik kedves partnerünk készített a telepítésről és beüzemelésről egy rövid videót:

A jogi és egyéb megfelelőséggel (amit a SimplePay igényel a webáruházaktól) nem kell foglalkoznunk, a bővítmény használatával mindennek megfelel weboldalunk.
Ahogy a Simple felülete, úgy a bővítmény is több nyelven használható.

Van lehetőségünk ismétlődő fizetésre is (pl. havi előfizetés esetén lehet rá szükségünk). Ezt egy plusz WooCommerce kiegészítő segítségével, a WooCommerce subscriptions bővítménnyel együtt lehet megvalósítani.

Ha egy rendelés teljes, vagy részösszegét szeretnénk visszatéríteni, ez automatikusan megtörténik. Nincs más dolgunk, mint beállítani a WooCommerce rendelés felületén.

Mennyibe kerül a SimplePay for WooCommerce bővítmény?

A bővítmény megvásárlására több lehetőségünk is van. Első körben fontos eldönteni, hogy van-e szükségünk az extra funkciókra (ismétlődő fizetés, upsel biztosítása). Ha nem, akkor elég lehet az alap bővítmény. Amennyiben mindent szeretnénk, válasszuk a prémium lehetőséget!
Mindkét csomag esetén jár a folyamatos frissítés, illetve a technikai ügyfélszolgálat!
A csomagokról részletes információt találunk a SimplePay for wooCommerce termék oldalán.

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.