Az Online fizetés lehetőségei: magyarországi körkép

Az elmúlt pár évben több online fizetéssel kapcsolatos munkám is volt, az alábbiakban ezekből szemezgetek. Rögtön jelzem, hogy a Paypal kimarad ebből a körből, két magyar szolgáltatót szeretnék bemutatni.

Barion

A Barion egy magyar fejlesztésű fizetési rendszer. A szolgáltatást főképp a Paypal-hoz tudnám hasonlítani. Árai nagyon barátiak (belépési díj nincs), a levont jutalék sem vészes.
Működési elve nagyon egyszerű: Az ügyfél vásárlás végén átirányításra kerül a Barion felületére. Ha van Barion fiók, akkor elég csak bejelentkezni, és nem kell megadni előröl a kártyaadatokat. Ha ez nincs, lehetőség van a normál bankkártyás fizetésre is. A Paypal-lal szemben nagy előnye, hogy magyar nyelvű. Meglepő, de sokakat elijeszt az angol szöveg. MNB engedélyük is van, így biztosak lehetünk abban, hogy pénzünk valóban eljut a címzetthez.
Az évek során viszont nagy csalódás, hogy az ügyfélszolgálatuk egyre lassabb. Megváltozott picit az árazás üzletpolitikájuk is (Barion Pyxel bevezetésével).

Elönyök

  • Online regisztráció, esetleges video azonosítással
  • Nincs csatlakozási díj
  • Jutalék csökkentése különböző feltételekkel (pl. Barion Pyxel használata)

Hátrányok

  • Lassú online ügyfélszolgálat
  • Nehezen elérhető telefonos ügyfélszolgálat
  • Hibáktól függően nehézkes fiók élesítés

SimplePay

A SimplePay az Otp Bank leányvállalatának terméke (OTP Mobil Kft). Ezen felül semmi köze a bankhoz, a használathoz nem kötelező az OTP-nél bankolnunk.
Barionnal ellentétben itt ami picit nehezen megy, az a kezdeti szerződéskötés. Ki kell tölteni egy papírt, amit jóváhagyást követően alá kell írni, illetve be kell fizetni egy csatlakozási díjat (kb 50 000 Ft). Ezt követően elindulhat az összekötés. Ha mindennel készen vagyunk, a SimplePay technikai ügyfélszolgálata is leellenőrzi a rendszert. Amennyiben mindent rendben találtak, pár nap alatt élesítik a fiókunkat, és kezdődhet a fizetés.
A Simple esetén is készíthetünk magunknak fiókot, így a későbbiekben nem kell megadni előről a kártyánk adatait.

Előnyök

  • Elérhető, gyors ügyfélszolgálat
  • Heti kifizetés (általában szerdánként)
  • Ismertebb márka (az OTP-ről mindenki hallott már)

Hátrányok

  • Van csatlakozási díj
  • Van papírmunka (szerződni még nem lehet online)
  • A szerződés kötés folyamat akár 1-2 hét is lehet

Számlázás bankkártyával

A piacon több számlázó szoftver is elérhető, ami támogatja a bankkártyás fizetést. Vagyis kiállítom az ügyfeleknek a számlát, akik utalhatnak, de akár bankkártyával is fizethetnek. A második esetén lejön belőle a bank jutaléka, cserébe viszont nem kell könyörögni a kifizetésért.

A Számlázz.hu a SimplePay fizetési megoldást támogatja. Nagy előnye, hogy kedvezményesebb díjakat adnak, mintha direktbe a simple-től rendelnénk meg a szolgáltatást, sokkal kevesebb a belépési díj. Ez viszont csak a Számlázz.hu-ra vonatkozik, ha mellette van külön egy webshopunk is, azért már jóval többet kell fizetni.
a számlázz.hu kipróbálása.
A Billingo pedig a Bariont preferálja. A fentebb írtak rájuk is vonatkoznak, vagyis csökkenthetőek a nem kifizetett számlák.
További részletek a Billingo oldalán

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.