Mi alapján választok tárhely szolgáltatót?

By on

Évekig kerestem az igazit. Nagyon válogatós vagyok, sok kérésem van, így nem is olyan egyszerű velem az élet. Volt, hogy egyszerre három helyen is próbálkoztam, sőt olyan is, hogy csalódtam a választottamban… Reményeim szerint végül megtaláltam a nekem valót.

Az alábbi cikkben leírom, hogy mi alapján választok tárhely szolgáltatót.
Az egyik, ha nem a legfontosabb érv az oldalak gyors kiszolgálása. Ne legyen túl sok fennakadás, úgy érezzem, hogy minden rendben van. Ha a szerverek jól vannak optimalizálva, ennek nem szabad gondot jelentenie.
Egy szolgáltatónál ez már alap, de fontos, hogy figyeljék a tárhelyek leterheltségét, és riasszanak, ha valami gondot érzékelnek az oldal körül. Sajnos belefutottam már olyanba, hogy csak sokadik jelzésemre kezdték el megkeresni a lassulás okát. Végül valóban náluk volt a hiba, de nekem másfél napig folyamatosan lassú volt az oldalam.
Kiemelten fontos még az ügyfélszolgálat. Programozóként elég sokszor dolgozom éjjel, így a 0-24 órás elérhetőség a legjobb. Bevallom, elsőre amikor felhívtam a jelenlegi szolgáltatómat hajnali kettőkor, kissé hülyén éreztem magam. 🙂 Sokan csak hétköznap, 8-16 között elérhetőek. Ha nincsen probléma, akkor semmi gond, de amikor egy hosszú hétvégén azért áll minden, mert nincs ügyfélszolgálat, az nem túl kellemes érzés. A másik, amikor olyan ül a másik oldalon, aki nem ért ahhoz a területhez. Persze, ilyenkor nem egy rendszergazdával fog beszélni az ember (neki más a feladata), de azért nem árt, ha az ügyfélszolgálatos nagyjából tisztában van a dolgokkal.
Az elérhető csomagok, és a hozzájuk tartozó árak sem elhanyagolhatóak. Szolgáltatója válogatja, van ahol a méreteken kívül minden korlátlan, ebben az esetben viszont picivel talán többet kérnek el érte. Máshol vannak nagyon egyszerű csomagok is, ahol ugyan csak pár e-mail fiók és 500-1000 mb közötti tárhely van, de valakinek ez is bőven elég, ez 2-3000 Ft-ért már megrendelhető.
Nem elhanyagolható még a gyors ügyintézés sem. Legyen minimum bankkártyás illetve Paypal fizetési lehetőség. Ha így fizetek, utána rögtön jöjjön létre a tárhelyem, ne kelljen várni amíg egy ügyintéző kézzel “beaktiválja”.
Legyen jó a tárhely kezelőfelülete. Én alapvetően Cpanel bolond vagyok, az összes hibája ellenére, de persze más kezelőfelület is jó lehet. A lényeg, hogy tudjam kezelni a különböző beállításokat (ftp, email domainek, stb), plusz ha kell, tudjak biztonsági mentést állítani, esetlegesen a Php verzióját változtatni. A legtöbb helyen ez is alap, bár találkoztam olyan szolgáltatóval, ahol külön kellett kérni hozzáférést a biztonsági mentéshez, és megmondták, hogy a felhasználói felületen ennek kezelését le is tiltották, mondván “lassítja a rendszert”.

Kit ajánlok?

Az alábbiakban megmutatom, hogy én melyik szolgáltatónál vagyok. Van viszonteladói csomagjuk is, így aki velem szeretné intézni a dolgait, az tőlem is rendelhet. Náluk a fent leírt követelmények mind teljesülnek, jelenleg őket ajánlom!
Érdemes megnézni a Magyar Hosting weboldalát tárhely, illetve egyéb csomagokért. Ha nem tudsz választani szólj, és az igények felmérése után segítek!

Be the first to write a comment.

Leave a Reply