Webszerver készítés egyszerűen: EasyEngine

Az elmúlt évek során többször is próbálkoztam belemélyedni a Linux világába. Az alap parancsok természetesen mennek, de amikor logokban kell keresgélni, az már nem köt le igazán.
Viszont sokszor jött volna jól egy teszt szerver, ami több mint egy mezei tárhely, de nem kell órákig konfigurálni a használat előtt.

Webprogramozóként nekem a legfontosabb, hogy legyen Php+MySql, meg esetleg néhány alap beállítás. Próbálkoztam ezek kézzel történő beállításával, de valahol mindig elakadtam. Többször gondoltam arra, hogy feltelepítek egy ingyenes Control panelt (pl. I-MSCP), de az meg az ágyúval verébre tipikus esete lenne. Kipróbáltam a Webmint is, ám itt is tudnom kellett volna, hogy mikor mit miért kell úgy beállítani ahogy.

Peti barátom ajánlotta az EasyEngine alkalmazást, ami kellően kis erőforrás igényű, gyors, és amire nekem kell tökéletes. Egy komplett webszervert kapunk (Php, MySql, Nginx). Konzol alól egy sorral tudunk hozzáadni új weboldalt, ha kell előre telepített WordPress-sel együtt. Számos beállítási lehetősége van, természetesen külső alkalmazásokat is össze lehet kötni vele. Igazából semmi nagy dolgot nem csinál, ugyanúgy a szokásos config fájlokat módosítgatja, mint amikor az ember kézzel állítja be az oldalakat. Aki jobban ért hozzá, az utána természetesen felülírhatja a beállításokat, de ahogy néztem, az alap konfiguráció is teljesen rendben van.
Az EasyEngine telepítése is roppant egyszerű, az oldalukon le is írják, hogy milyen parancsok futtatására van szükség. Egy weboldal létrehozása se nehezebb, egy sorból megoldható a teljes paraméterezés (milyen Php verzió, kell-e adatbázis, stb). Gondoltak a WordPress felhasználókra is, a paraméterekben be lehet állítani külön WordPress telepítést is, sőt akár az adminisztrátor adatait is meg lehet adni.
Ha kértünk adatbázist, akkor természetesen külön felhasználót és adatbázist kapunk. A generált adatokat egy config.php-ba be is írja nekünk, amit természetesen kívülről nem lehet elérni.
Plusz extraként a Lets encript (ami egy ingyenes ssl tanusítványt biztosító szolgáltatás) is pillanatok alatt konfigurálható. Amivel sokat szívtam, hogy ha csak a test.domainem.hu mutatott a szerverre, és a www.test.domainom.hu nem, akkor hibával elszállt az ssl konfigurálása. A www kezdetű aldomain létrehozása és átirányítása megoldotta a problémát. Az ssl tanúsítványt 90 naponta meg kell újítani (plusz egy parancs), de ha valaki ismeri a linux világát, Cron használatával könnyen elkerülheti a problémát. Az ssl-ről szóló részben megoldási javaslatot is adnak rá.
Az EasyEngine egyetlen hátránya, hogy csak konzolból érhető el. Arra viszont teljesen megfelelő, hogy egy-egy weboldalt létrehozzunk, kisebb beállításokat elvégezzünk vele a szerveren. Egy otthoni NAS-on, esetleg egy kisebb vps-en én probléma nélkül használnám. Éles oldal esetén is jól működik, ám ott már azért nem árt egy erős rendszergazdai háttér, hogy a különböző támadásokat, útközben előjövő problémákat is orvosolni tudjuk.

Cikk megosztása


Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.