2020-as évértékelő

A vállalkozásom 2015-ben indult, de ez az első publikus évértékelőm. Idén szembe jött velem pár hasonló, amik nagyon inspiráltak, így úgy döntöttem, én is belevágok. Ha akár csak egy embernek is segítek, már megérte. 🙂

Személyes értékelés

Költözés

Covid ide vagy oda, életem eddigi talán legjobb évem volt a 2020-as. Januárban Timi bekattanásának köszönhetően elkezdtünk lakást nézni. Nem siettünk igazából sehova, én még vártam volna vele, de ő nem hagyta annyiban. Mindenki számára meglepő módon 3 hét alatt megtaláltuk a nekünk valót, amit az akkori állás szerint meg is tudtunk venni. Azóta az idő minket igazolt, valóban nagyon jó vétel volt. Májusban sikeresen be is költöztünk, majd megkezdődött a fokozatos felújítás. Szerencsére a jelenlegi állapotában is teljesen élhető, ezért nem rohanunk sehova.

Megkésett diploma

Azt hiszem, sikerült rekordot állítanom a “hogyan húzzuk el a diploma megszerzését” kategóriában. Ha máshol nem, a családomban mindenképp. Az előző év végén leadtam a szakdolgozatomat, így januárban elmentem záróvizsgázni. Minden szerencsésen alakult, a covid előtt sikerült még a “normál módon” befejezni az egyetemet.
Fura, mert sose volt top prioritás számomra a diploma megszerzése, egy idő után a “szükséges rossz” címkét aggadtam rá. Az évértékelős felsorolásból is majdnem kimaradt, pedig így utólag azt érzem, kellett a szintlépésemhez ez is.

Új munkahely

ACovid itthoni kirobbanásának kellős közepén megkerestek a KIFÜ-től (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) egy állásajánlattal. Én voltam a legjobban meglepve, de talán mert nem görcsöltem rá, sikerült mindenki számára előnyösen megegyeznünk. Nekem az egyik legnagyobb feltételem az volt, hogy mellette vihessem tovább a vállalkozásomat, ez ahogy az ábra mutatja, szerencsére sikerült. Rengeteget tanulok a csapatmunkáról, illetve a feladatok megfelelő felosztásáról és delegálásáról. Voltak félelmeim az elején, de szerencsére minden a legjobban alakult.

Személyes összegzés

Összegezve egy nagyon boldog éven vagyok túl. Mindezt úgy, hogy bennem is egyre nagyobb a frusztráció a bezártság miatt, alig várom, hogy visszaálljon minden a régi kerékvágásba.
Idei személyes tervek között szerepel a konyha teljes felújítása, illetve több nagyobb nyaralás is bel de akár külföldön is. Egy picit lehetne nyugisabb ez az év, bármennyire is nagyon jó dolgok történtek tavaly, az ünnepek alatt döbbentem rá hogy mennyire leszívott a sok változás.

Vállalkozói értékelés

A kezdetek röviden

Az első néhány évben még egyetem mellett tevékenykedtem, nagyon alacsony óradíjon. A bevételem lépésről lépésre növekedett, amit 1-2 nagyobb, de a leginkább sok kisebb ügyféllel sikerült elérni. A 2020-as év egyik nagy terve volt, hogy az ügyfélszámot csökkentsem, illetve hogy a saját fejlesztéseken legyen a fókusz.

Saját termékek

SimplePay

Még 2019-ben elkészültem a SimplePay bővítményemmel WooCommerce webáruházakhoz. Január elején megvolt az első verzió, de végül csak augusztusban publikáltam a megvásárolható változatot. Szinte nulla marketinggel, ajánlások útján év végéig közel 15 eladást produkáltam. Ez nem hatalmas szám, és visszaosztva még igencsak mínuszos volt a projekt.
A tavalyi évnek úgy indultam neki, hogy minimum 30 új vásárlót szeretnék. Ha ötven fölé megyek, az már hatalmas siker. Marketingre ekkor se túl sokat költöttem (volt egy rövidebb ideig Adwords ill. Facebook hirdetésem, de egyik sem hozott nagy eredményt). A számok viszont nagyon jól alakultak, főleg az év második felére, az új vásárlók száma meghaladta a 80 darabot. A régiek közül is csak minimális morzsolódott le, a legtöbben megújították az előfizetésüket.

Árukereső

Több évvel ezelőtt még WordPress fejlesztő tanoncként összeraktam egy ingyenes bővítményt az Árukereső jobb támogatására. Sokáig foglalkoztam vele, aztán csak tologattam magam előtt a feladatokat. A prémium verzió kiadásával már a kezdetek óta kacérkodtam, de a megvalósításnak csak tavaly ősszel jött el az ideje.
A projekt abszolút sikeresnek mondható (az új verzió fejlesztési költsége a második héten megtérült), év végére meghaladtuk az 50 vásárlót.

Belső fejlesztések

Tavaly év elején nagy lelkesedéssel kezdtem el már sokadjára hibajegykezelő rendszert keresni. Volt néhány pont, amiből nem engedtem, a legtöbb valamelyiken elhasalt, így ez nem is volt olyan egyszerű.
A választás végül az OsTicketre esett. Még úgy is, hogy vannak hiányosságai (pl. API-val nem lehet hibajegyekre válaszolni). Ezen kívül minden jelenleg kellő igényemet kielégíti.
Februárban egy véletlen ismeretségnek köszönhetően csatlakozott csapatunkhoz Annamari, aki elkezdte gatyába rázni a folyamatainkat, illetve besegített az ügyfélszolgálati rendszer kialakításában. Májusban másfele sodorta az élet, de már az hatalmas segítség volt, hogy elindított minket az úton.
Ezt követően megpróbáltuk kiszervezni az ügyfélszolgálatunkat egy külsős cégnek, több-kevesebb sikerrel. Nem volt velük alapvetően baj, de rá kellett jönnünk, hogy nálunk nem a szokványos ügyfélszolgálati feladatokra van szükség, olykor erős technikai tudás is kell mögé.
Október elején átgondoltuk a dolgokat ismételten, és végül Timi lett az ügyfélszolgálatos. Úgy néz ki, a döntés jónak bizonyult, több mint 100 sikeresen megoldott hibajegy között akad szép számmal pozitív visszajelzés.
A tavalyi növekedésnek köszönhetően elkezdtük újratervezni weboldalunkat. Mind szövegileg, mind kinézetileg. Ezzel kapcsolatban kaptunk hideget és meleget is, a finomításokat folyamatosan végezzük azóta. Vannak még hiányosságok, de szép lassan közelítünk a megálmodott cél felé.
Otthonunk elköltöztetését követően úgy döntöttünk, hogy a Soroksári úti irodánk helyett keresünk egy hozzánk közelebbit. A nyáron szerencsésen ez le is ment, egyenlőre úgy néz ki, jól választottunk. A második hullámban leginkább itthonról dolgoztunk, de ha picit rendeződnek a körülmények, szeretnék mindenképpen visszaállni a megszokott kerékvágásba.

Vállalkozói tervek, összegzés

Idén szeretnék még több bővítménnyel a piacra lépni, illetve elkezdeni meghódítani a külföldi piacot is. A második terv hosszabb folyamat lesz, ennek örülök ha az első lépése belefér ebben az évben.
Fontos lenne, hogy a termékek mögé megfelelő marketing kerüljön. Eddig erre nem igazán volt kapacitás, de az idei tervek között ez is szerepel.
Szeretném jobban menedzselni a projektjeimet. Ezen el is kezdtem dolgozni külső ember bevonásával, kíváncsi leszek hogy mit sikerül kihozni belőle végül.
Elmondhatom, hogy a magánéletem mellett az üzleti évem is sikeresen zárult. A 2019-es évhez képest is növekedtem, de ami a legfontosabb, hogy az év elején kitűzött célok (pl. saját projektek előtérbe kerülése) is megvalósulni látszanak. Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy azon szerencsések közé tartozom, akiknek egy ilyen nehéz évben is ennyi minden jó jutott.

Cikk megosztása


Kategória: Évértékelő | Címkék:
Avatar for oaron

Szerző:

Ócsvári Áron évek óta foglalkozik webes fejlesztéssel. Egyedi WordPress bővítményeket készít a kkv szektornak.